Peyronie’s sygdom

Hvad forårsager Peyronies sygdom, og hvordan kan den behandles?

Hvad er Peyronies sygdom?

Peyronies sygdom er en tilstand, som betyder, at arvæv udvikler sig inde i penis forårsager smertefulde erektioner med buet form.

Bøjede erektioner er almindelige, og hvis du er en mand, der oplever dette, betyder det ikke nødvendigvis, at du har Peyronies sygdom. Penisens form og størrelse varierer fra mand til mand.

I Peyronies sygdom bøjer penis signifikant, når den er oprejst, og er smertefuld. Konsekvenserne af dette er, at patienten måske ikke kan have samleje, eller de kan opleve erektil dysfunktion (problemer med at opnå eller opretholde en erektion). Sygdommen kan også forårsage angst og stress for syge.

Af og til går Peyronies sygdom væk uden behov for behandling. Imidlertid vil de fleste mænd finde ud af, at deres tilstand enten forbliver stabil eller bliver værre. Hvis kurven i penis stopper patienten fra at have sex normalt, kan behandling være nødvendig. Årsagen til Peyronies sygdom er ikke kendt.

Hvad er symptomerne?

Symptomerne på Peyronies sygdom omfatter:

  • bøjning af penis, når den er oprejst
  • En hård klump eller tykkelse (kaldet plaque) i penisakslen
  • smerter i penis, når den er oprejst – smerten er ikke konstant og føles normalt ikke, når penis er slap (blød).
  • Den hårde plak (der normalt ikke er mere end en) i penis gør den mindre fleksibel. Seksuelle vanskeligheder kan resultere i, som patienter med Peyronies sygdom kan opleve, at ardannelsen i penis gør det
  • svært at få eller opretholde en erektion.

Sygdommen har normalt to faser – en akut (kortfristet) fase, der varer mellem tre og seks måneder og derefter en kronisk (længere sigt) fase, der varer op til et år, hvor sygdommen normalt stabiliserer sig selv.

Hvad er årsagerne til Peyronies sygdom?

Selv om årsagen til Peyronies sygdom ikke er fuldt ud forstået, menes det, at der kan være en række faktorer involveret.

Peyronie’s sygdom antages at forekomme som følge af gentagen skade eller traume i penis, gennem sport, fra en ulykke eller fra at være skadet under sex. Når penis helbreder sig fra skaden, dannes arvæv, hvilket danner et hårdt eller fortykket område, hvilket igen kan medføre, at en kurve i penis udvikler sig.

En erektion skyldes fysiologiske forandringer, der sker, når en mand bliver seksuelt opvokset. De små blodkar i de svampede væv på siderne af penis fyldes med blod, der strømmer ind i penis, den elastiske membran omkring det svampede væv strækker sig og penis rette og bliver oprejst. Virkningen af ​​Peyronie’s sygdom betyder, at det hårde arvæv i penismembranen er ufleksibel og ikke kan strække sig, så penis ender med at bøje og forårsage smerte for lidelsen.

I nogle tilfælde synes Peyronies sygdom at udvikle sig gradvist, og ikke som følge af et traume eller en skade. Det antages, at Peyronies sygdom måske ville blive arvet, eller visse sundhedsmæssige forhold kan være forbundet med det, og der er i øjeblikket forskning.

Hvilke behandlinger er der?

I de fleste tilfælde kræver Peyronies sygdom ikke kirurgisk behandling. Behandling afhænger af hvor meget smerte og ubehag du lider, og hvordan Peyronies sygdom påvirker dit sexliv.

Fordi den nøjagtige årsag til Peyronies sygdom ikke er kendt, er der en række behandlinger til rådighed.

Hvis du stadig kan have sex på trods af krumningen af ​​din penis, kan din læge råde dig til ikke at undergå nogen behandling. Nogle gange kan tilstanden forbedres alene, så du kan blive rådgivet til at “vente og se”.

Hvis du finder ud af, at succesfuldt samleje er svært på grund af bøjningen i din penis (normalt mere end 45 grader, eller hvis det bøjes til siden), kan din læge anbefale at du gennemgår en behandling kaldet ekstracorporeal shockwave therapy (ESWT). Denne behandling behandler symptomerne på Peyronies sygdom, men er ikke en kur.

ESWT bruger lavfrekvente lydbølger til at skabe vibrationer, som påføres på ydersiden af ​​penis ved hjælp af en speciel enhed. En ultralydscanner bruges til at lokalisere arvæv (plaque) i penis, så ESWT-enheden genererer korte lyder af lyd kaldet ‘sonic pulser’ over området. Mænd, der har behandlet sig, siger, at det ikke er smertefuldt og føles som et elastikbånd, der smider på penisens hud. Behandlingen varer ca. 20 minutter.

Nogle undersøgelser er blevet gennemført i hvor godt ESWT virker. Man viste, at halvdelen af ​​patienterne, der fik behandlingen, oplevede et 30% fald i krumning i penis. Andre undersøgelser viste, at behandlingen bidrog til at reducere smerter i penis forårsaget af Peyronies sygdom.

Kirurgiske teknikker til behandling af Peyronies sygdom omfatter:

  • plikationsprocedurer (også kendt som Nesbit’s procedure) – dette indebærer at kortse penis på den modsatte side af bøjningen for at rette den ud. Dette gøres ved at indsætte nogle sting under huden på
  • den modsatte side af arvæv.
  • podning af det ardte område.

Som med al kirurgi kan disse teknikker resultere i komplikationer. De mest almindelige bivirkninger ved ovennævnte teknikker er erektil dysfunktion (ED), forkortelse af penis eller ændringer i følsomhed.

Patienter med Peyronies sygdom, som allerede lider af ED, kan behandles med et penile implantat. Disse implantater rette penis og behandler også ED.

Patienter, der undergår kirurgisk behandling af Peyronies sygdom, anbefales at undgå sex i seks uger efter operationen.

Udover kirurgiske behandlinger har et nyt lægemiddel, der hedder Xiaflex, gennemgået forsøg for behandling af Peyronies sygdom. Det er i øjeblikket godkendt i USA til behandling af Peyronie’s sygdom, men er for øjeblikket ulicenseret i Storbritannien.