Erektil dysfunktionstest

Hvordan diagnosticeres ED?

Erektil dysfunktion (ED) betyder, at en mand har svært ved at få og holde erektion. Der er en række årsager til erektil dysfunktion, både fysisk og psykologisk, hvilket betyder, at der er en række tests, der kan hjælpe med at diagnosticere ED. Når årsagen til erektionsproblemer er etableret, kan den rigtige behandling begynde.

Hvordan er ED diagnosticeret?

Hvis du tror at du måske har erektil dysfunktion, er det første skridt at konsultere din læge eller besøge din kliniske klinik for genitourinary medicine (GUM). De vil se på din medicinske historie og stille dig spørgsmål om din seksuelle aktivitet i fortiden og i dag. Det kan føles lidt ubehageligt at blive stillet spørgsmål om dit sexliv, men svaret ærligt vil hjælpe din læge med at afgøre, om du har brug for yderligere undersøgelser for erektil dysfunktion. Du kan bede om en mandlig læge, hvis det får dig til at føle dig mere komfortabel.

Spørgsmålene vil dække både dit fysiske og følelsesmæssige helbred og kan omfatte:

 • Er du ryger?
 • Hvor meget drikker du?
 • Hvor meget motion tager du?
 • Hvilke stoffer tager du for øjeblikket (både recept og rekreative)?
 • Hvornår begyndte du først at opleve symptomer på ED?
 • Har du haft en skade på din penis?
 • Er du under stress på jobbet eller hjemme?
 • Er du deprimeret?
 • Har du angst?

Du vil også blive spurgt om dit sexliv og din seksuelle historie. Dette kan omfatte spørgsmål om din nuværende og tidligere seksuelle partnere, din seksuelle orientering, din sexdrev (libido), under hvilke omstændigheder kan du få erektion (med din partner overhovedet eller alene), hvis du har erektion første ting om morgenen, og om du er i stand til at ejakulere eller orgasme.

Hvis du ikke er i stand til at få erektion under nogen omstændigheder, kan der være en fysisk årsag til dine symptomer. Hvis du kun oplever symptomer på ED, når du prøver at have samleje, kan problemet være psykologisk.

Visse tilstande, såsom kardiovaskulær sygdom eller diabetes, kan bidrage til erektionsproblemer og kan muligvis behandles først. Behandling af den underliggende årsag til erektilproblemer kan undertiden løse problemet.

Din læge kan tage dit blodtryk, lytte til dit hjerte, veje dig og tage højde og taljemål og udføre blod- og urintest. Disse test vil bidrage til at bestemme, om du lider af fysiske tilstande, der kan begrænse blodgennemstrømningen. En indsnævring af blodkar på grund af visse sundhedsmæssige forhold kan forårsage ED, da blodstrømmen til penis er reduceret.

Lægen eller GUM-sygeplejersken kan derefter foretage en fysisk undersøgelse af din penis for at udelukke eventuelle strukturelle problemer i din penis, der kan påvirke blodtilførslen til din penis. En tilstand kendt som Peyronies sygdom forårsaget af hærdet arvæv i penis kan bidrage til ED.

Hvad er en erektil dysfunktion test?

Hvis din læge eller GUM-sygeplejerske mener, at du måske har erektil dysfunktion på grund af de underliggende sundhedstilstande, kan de udføre yderligere tests.

Disse tests kan omfatte:

 • Komplet blodtællingstest: dette kan teste for en række ting, herunder anæmi. Anæmi kan forårsage træthed (ekstrem træthed), som kan bidrage til erektionsproblemer.
 • Blodglukose: dette tester sukkerniveauet i dit blod og kan vise, om du har diabetes, der kan bidrage til erektil dysfunktion.
 • Lipid test: lipider er fedtstoffer, og hvis du har højere niveauer, kan det betyde, at du har højt kolesterol, hvilket kan betyde, at du har en tilstand, der hærder arterierne (aterosklerose). Hærdning af arterierne kan have en effekt på blodgennemstrømningen til penis, hvilket forårsager erektionsproblemer.

 • Lever og nyrefunktionstest.
 • Blodhormonprøver: Disse måler niveauer af det mandlige kønshormon testosteron i blodet. Hvis niveauet er for lavt, kan din læge anbefale yderligere tests for at udelukke hormonelle tilstande, der kan være en faktor i ED.
 • Urinprøver: Testning af din urin til sukker, protein og testosteronniveauer kan hjælpe med at identificere yderligere underliggende sundhedsforhold, som kan bidrage til. erektile problemer.

Hvis det er nødvendigt, kan din læge eller GUM-sygeplejerske henvise dig til en urolog, en specialist, som vil udføre andre diagnostiske tests for at hjælpe dem med at diagnosticere problemet og udarbejde den bedste behandlingsplan for dig. Hvis de mener, at problemet kan falde ned i psykologiske årsager, kan de henvise til psykologisk vurdering og behandling som seksuel rådgivning.

Yderligere erektil dysfunktionstest kan omfatte:

 • En intracavernøs injektionstest: Dette indebærer at injicere et syntetisk hormon i din penis, som øger blodgennemstrømningen og hjælper med at afgøre, om du har problemer med blodgennemstrømningen til din penis. Dette efterfølges af en ultralydsscanning, som billeder væv og blodkar i penis for at se om de er indsnævret eller ‘lækage’.
 • Den natlige penile tumescence (NPT) test: Dette viser, om du oplever erektioner under søvn. En metode er at placere elastikbånd rundt om spidsen og bunden af ​​penis. Hvis de snap i løbet af natten, opstår der erektioner. Hvis ikke, et fysisk problem eller en bivirkning af medicin, der begrænser blodgennemstrømningen til penis eller blokerer de nervebudbringere, der udløser erektioner, kan skyldes.
 • Arteriografi og dynamisk infusion cavernosometri eller cavernosography: et specielt farvestof injiceres i penis blodkar. Farvestoffet viser sig på en scanner og lader lægen se, hvordan blodkarrene virker.

Er der en forbindelse mellem erektil dysfunktion og testosteron?

Testosteron er den mandlige kønshormon, der er ansvarlig for mænds seksuelle respons blandt andet. Hvis testosteronniveauet er lavt, kan det medføre en nedsættelse af dit ønske om køn og erektilproblemer. At have ED betyder ikke automatisk, at du har lav testosteron. På samme måde betyder ordskrivning af testosteronudskiftning ikke altid, at erektilproblemer bliver bedre.

Hvis du oplever symptomer på ED, og ​​andre tests er utilsigtede, kan en læge anbefale en blodprøve til at måle niveauet af testosteron i dit blod. Testosteronniveauerne varierer på forskellige tidspunkter, så du kan få brug for to test. Hvis du har lave testosteronniveauer, kombineret med andre symptomer, herunder lav libido og træthed, vil testen undersøge hormonelle tilstande som hypogonadisme. Denne tilstand betyder, at du har et unormalt lavt niveau af testosteron, hvilket kan være en faktor i erektil dysfunktion.